Friday, 3 February 2012

Percaya Pada Diri !

Assalamualaikum,

Ni hao ma ?

Kalau sihat tu baguslah kalau yang tak sihat tu sama lah kita. Selsema boh ! Jangan lupa pesan gf/bf you all tu.

Makan ubat ! Jangan ketegaq(degil)!

Dah ! Habis merepek.

Hari ni aku nak tanya you all. You all pernah tak terjadi situasi macam ni.

Dalam kelas. Cikgu tanya satu soalan, lepas tu you all nak jawab tapi takut salah. So, you all diamkan diri. Bila cikgu bagi jawapan, jawapan yang you all nak jawab tadi tu betul.

Menyesal tak jawab kan.

Ni la yang aku nak cerita hari ni. Keyakinan diri.

You all mesti takut gila babi bila nak buat presentation kan ? Kan-kan ? Lagi-lagi depan orang ramai.

Maksud aku ramai gila babi.

Sebelum buat presentation, Yassin tiga kali ulang(hiperbola). Cuba tutup perasaan takut sebab nak cover kemachoan. Dah berdiri kat depan. Pengsan.

Hiperbola !

Banyak la antara kita termasuk aku sendiri kurang keyakinan diri tu. Kenapa dan mengapa ?

Antara punca yang paling ketara. Segan dan malu. Bila semua orang diam dan tengok kita buat presentation kat depan.

Dan cara nak dapatkan keyakinan diri tu. Bagi aku, cuba buat persediaan dari awal. Fahamkan apa yang kita nak present tu sampai betul-betul faham. Try la !

Kalau tak berhasil. Jangan cakap siapa suruh try. Diam sudah !

Cuba la try cara lain pulak.

Ok geng ?

Aku tahu. You all mesti suka orang sembang-sembang bising-bising masa you all present kat depan. So, you all tak takut sebab orang tak tumpu perhatian sangat kat you all. Kan ?

Aku pun suka !

Suka gila babi.

5 comments:

  1. Bayangkan kita jadi cikgu sekejap pun ok jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah...... tabik ar cikgu2 kt malaysia ni..

      Delete
  2. cant wait to read next entry.

    ReplyDelete
  3. imagine kite di taman . and penonton tu adalah pokok and haiwan . hihi. :D

    ReplyDelete